Locatie 10b Goes-West Locatie 10b Goes-West Locatie 10b Goes-West

Aan de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat ontwikkelde projectmanagementbureau Marsaki in opdracht van RWS 21 coole sociale huurwoningen, bestaande uit een combinatie van eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en patiowoningen.

Je woning verwarmen met ijs

De woningen worden verwarmd en gekoeld door een gesloten systeem dat bestaat uit een ijsbuffer in de grond (onder de tuin) en zonneluchtcollectoren op het dak die reageren op zon en wind en een warmtepomp. Het IJs van Columbus heet het systeem. Lees hier meer over het IJs van Columbus.

Besparen door inzicht in energieverbruik

Hoeveel heeft die douchebeurt gekost? Welke apparaten zijn grootverbruikers? Huurders van de woningen beschikken over een slim energiemanagementsysteem dat antwoord geeft op dit soort vragen. In samenwerking met Mpare ontwikkelt Marsaki een applicatie die real-time informatie geeft over het energieverbruik en kosten. De bewoners krijgen leuke extra’s in de vorm van de sluipdetective (bijvoorbeeld: uw oude waterkoker verbruikt te veel stroom!) bespaarvoorspeller en tips om nóg meer te besparen. Ook wordt er een beloningssysteem aan gekoppeld, in de vorm van energy coins.

Oplevering

De eerste 20 woningen werden in december 2015 opgeleverd. De laatste patiowoning aan wordt in een later stadium gerealiseerd i.v.m. nog te slopen woningen.