Goes-Zuid

RWS werkt aan energieverbetering in Goes-Zuid
Aan de Eikenlaan, Populieren-, Berken-, en Beukenstraat in Goes-Zuid laat woningcorporatie RWS energiebesparende maatregelen uitvoeren. In deze straten zijn 90 huurders benaderd om gelijktijdig met andere onderhoudswerkzaamheden, tegen een geringe huurverhoging ook energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren.
 

Keuze energiebesparende maatregelen
De huurder heeft zelf de keuze om wel of niet gebruik te maken van energiebesparende maatregelen. Hierbij kon de huurder kiezen uit:
 

  • Het vervangen van het enkele glas door HR++glas. Bij keuze hiervan is de gehele woning voorzien van dubbelglas.
  • Het isoleren van het dak door het laten vullen van de ruimte onder de dakpannen.
  • Het isoleren van de begane grondvloer door het vullen van kruipruimte.
  • Het aanbrengen van een zonnecollector in het dakvlak, deze wordt aangesloten op de cv-ketel voor het leveren van warm water.
     

Kosten en opbrengsten
Wanneer de huurder alle energiebesparende maatregelen laat doorvoeren, kan dit een besparing van ongeveer 445 euro per jaar opleveren. De woning gaat dan van energielabel E naar energielabel B. Als kosten van deze maatregelen wordt 70% van de besparing doorberekend in de huur. Van de besparing komt dus 30% in de portemonnee van de huurder.

Deelnemers
Van de 90 huurders die benaderd zijn, laten 51 huurders minimaal één energiebesparende maatregel uitvoeren. Er zijn 11 huurders die alle energiebesparende maatregelen laten uitvoeren (zie tabel). 

In 2011 worden in totaal 1.100 huurders van de RWS benaderd om deel te nemen aan een soortgelijk project waarin energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden.

Aantal woningen 90  
Verbetering deelname in aantallen in %
Dubbelglas 63 70%
Dakisolatie 65 72%
Vloerisolatie gedeeltelijk 15 17%
Vloerisolatie compleet 24 27%
Zonneboiler 36 40%
Drempels weghalen 32 36%
Niet gereageerd 14 16%