Zonnepanelen voelen en proeven Zonnepanelen voelen en proeven Zonnepanelen voelen en proeven Zonnepanelen voelen en proeven

Ramon Rottier houdt op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei open dag in zijn eigen huis in 's-Heer Arendskerke. Iedereen is welkom om zijn zonnepanelen te bekijken en te horen wat de voordelen zijn. Het thema is voelen en proeven. "Met voelen bedoel ik dat men de zonnepanelen echt kan aanraken, met proeven... dat blijft nog een verrassing. Tot de open dagen", aldus het lid van één van onze klantenpanels over duurzaamheid.

 

 Wat krijgen bezoekers te zien?
"Men kan zonnepanelen van dichtbij bekijken. Maar ook de omvormer, de bekabeling en de extra elektriciteitsgroep in de meterkast. Verder: wat er allemaal mogelijk is met zonne-energie."

Wat hoop je met de open dagen te bereiken?
"Dat meer mensen, ook bewoners van huurwoningen, geïnteresseerd raken in zonne-energie en zien hoeveel je kunt besparen op je energierekening. Ik zou het iedereen aanraden. Tot 1 juni 2013 krijg je bovendien korting op de aanschaf van zonnepanelen. Zie hiervoor www.hetzoneffect.nl."

Waar krijg jij energie van?
"Hoofdzakelijk krijg ik mijn elektriciteit via de zonnepanelen. Alles wat ik te veel opwek, tijdens een zomerse dag, gaat naar het elektriciteitsnet. Dan zie je de meter terugdraaien. In de winter heb je minder uren daglicht. Dan verbruik je meer energie van het elektriciteitsnet en draait de meter vooruit."

Is er in Nederland genoeg zon om energie op te wekken?
"Zeker. En vergeet niet dat Zeeland meer zonuren heeft dan de rest van Nederland."

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?
"Het eerste jaar, 2011-2012, kreeg ik bijna 600 euro terug van het energiebedrijf. Mijn voorschot voor de energierekening ging omlaag, eerst van 150 euro naar 94 euro per maand en in 2013 naar 70 euro per maand. Je houdt dus flink wat geld in je portemonnee. In mijn geval gaat het om bijna duizend euro, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. Leuk om bijvoorbeeld kleren of studieboeken voor je kinderen van te kopen, uit eten te gaan of iets extra's te doen tijdens je vakantie."

Was het plaatsen van de zonnepanelen niet veel gedoe?
"Dat viel reuze mee. Als eerste heb ik toestemming gevraagd van RWS. Die kreeg ik. Na het groen licht van RWS ben ik op zoek gegaan naar een leverancier. Dat werd Home Energy, ook omdat deze leverancier heldere informatie verstrekte. Zo kon ik een weloverwogen keuze maken. Daar heb ik nu enorm veel profijt van. Het is belangrijk dat je een installateur kiest bij wie je een goed gevoel hebt. Ik ben heel blij met mijn zonnepanelen. Eigenlijk had ik ze veel eerder moeten aanschaffen."

Wat adviseer je mensen die twijfelen of zonne-energie genoeg bespaart?
"Het is eenvoudig om de terugverdientijd uit te rekenen: aanschafprijs zonnepanelen gedeeld door de verwachte opbrengst maal de huidige energieprijs. Bij een aanschafprijs van 4.000 euro, een opbrengst van 2.200 kWh en een energieprijs van 0,21 euro per kWh is de terugverdientijd bijna 9 jaar. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. Dat betekent dat je in ieder geval 16 jaar gratis stroom hebt. Goed voor de portemonnee, maar je helpt ook de uitstoot van CO2 door kolencentrales te verminderen. Mijn advies is verder om geen zonnepanelenset te kopen die meer energie opwekt dan wat je op jaarbasis verbruikt. Voor wat je over hebt, krijg je de kale energieprijs terug. Dat is maar 0,06 euro per kWh."

Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie?
"Kom naar mijn open dagen op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei, tussen 10.00 en 17.00 uur. Mijn adres is Liesbethstraat 33, 's-Heer Arendskerke. Laat wel vooraf even weten of u komt. Dat kan via e-mail info@energiebewustzeeland.nl Dan heb ik een idee hoeveel koffie, thee en fris er nodig is, en van de verrassing, die de bezoekers kunnen proeven. Via de mail kan ik ook meer informatie geven over zonne-energie. Of kijk op mijn website: www.energiebewustzeeland.nl Via de webcam kunnen bezoekers van de site de energiemeter terug zien draaien. Persoonlijk kan ik daar geen genoeg van krijgen."