RWS plaatst gratis koolmonoxidemelders RWS plaatst gratis koolmonoxidemelders RWS plaatst gratis koolmonoxidemelders RWS plaatst gratis koolmonoxidemelders

In oktober start RWS met het plaatsen van ruim 300 gratis koolmonoxidemelders. Een koolmonoxidemelder slaat alarm zodra de concentratie van koolmonoxide in de woning te hoog is.

 

Een geiser, gaskachel of moederhaard, zogeheten open verbrandingstoestellen, kunnen bij slecht onderhoud koolmonoxidegas uitstoten. Dit onzichtbare, geurloze en smaakloze gas kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Jaarlijks overlijden er in Nederland tientallen mensen door koolmonoxidevergiftiging.

Veiligheid
Een open verbrandingstoestel is niet per definitie onveilig. Het is wel verstandig om het toestel jaarlijks te laten controleren door een erkende installateur. “Veiligheid in en rondom de woning is een van onze belangrijkste taken”, zegt directeur-bestuurder Maarten Sas. “Het verkleinen van de gezondheidsrisico’s van onze huurders hoort daar ook bij. Bij bewoners met een open verbrandingstoestel installeren wij gratis een koolmonoxidemelder. Deze melder alarmeert de bewoner met een geluidsignaal als de concentratie koolmonoxide te hoog is. Dit voorkomt gevaarlijke situaties”.

Vervangen
Ongeveer 4% van het woningbezit heeft een open verbrandingstoestel, waarvan de meerderheid door de huurder wordt gehuurd of is gekocht. In de komende zeven jaar wil RWS zoveel mogelijk open verbrandingstoestellen uit haar woningen verwijderen. “Dit doen we bij huuropzegging en tijdens renovatie of onderhoudsprojecten. Woningen waar een gaskachel of moederhaard aanwezig is worden zoveel mogelijk voorzien van een centraal verwarmingssysteem met HR-ketel. Dit verbrandingstoestel is veiliger, biedt meer comfort en levert ook een energiebesparing op”, aldus Sas.

Oproep
Huurders die in aanmerking komen voor een koolmonoxidemelder zijn inmiddels door de corporatie geïnformeerd. Huurders die geen brief hebben ontvangen, maar wel een open verbrandingstoestel hebben kunnen contact met ons opnemen.