RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland RWS eerste met NOM-appartementen in Zeeland

RWS is gestart met de bouw van 20 nul-op-de-meter (NOM) appartementen in Goes-West. Dat het complex ‘De Henry’ volledig NOM wordt, is best bijzonder volgens directeur-bestuurder Maarten Sas. “In Nederland kun je dit soort complexen op een hand tellen. In Zeeland zijn wij de eerste.”

 

RWS doet dit niet zomaar volgens Sas: “We willen dat ook de bewoners van onze appartementen betaalbaar kunnen wonen door hun energierekening zo laag mogelijk te houden.” Dat er nog maar weinig NOM-appartementen zijn, heeft te maken met het beperkte dakoppervlak. Sas: “Om een gebouw NOM te maken, is het noodzakelijk om zonnepanelen op het dak te leggen. Een appartementencomplex heeft gezien de totale energievraag een relatief klein dakoppervlak. De energiebehoefte van een complex is vaak groter dan de aanwezige zonnepanelen aankunnen.”

Extra dakoppervlak voor zonnepanelen
Bij ‘De Henry’ heeft RWS hier iets op bedacht. De corporatie plaatst namelijk een extra luifel boven de galerij en balkons. Hierdoor neemt het dakoppervlak toe. Daarnaast speelt de positie van het complex ten opzichte van de zon een belangrijke rol. ‘De Henry’ ligt met z’n oost-westelijke richting niet optimaal. Daarom worden de zonnepanelen met een zaagtand-methodiek alsnog naar het zuiden gericht. Op deze manier profiteren de panelen optimaal van de zon.

Betaalbaar wonen
Een nul-op-de-meter-woning is een woning die door zeer hoogwaardige isolatie een zeer lage energievraag heeft. De resterende energie die nog nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen. Dit leidt tot een nul-op-de-meter-woning. Huurders betalen in plaats van de gebruikelijk energierekening aan de energieleverancier een vergoeding aan RWS op basis van de geschatte energiekosten. Sas: “Het terugdringen van de woonlasten van onze huurders door het laag houden van de energierekening is één van onze belangrijkste speerpunten.”

Naar verwachting worden de appartementen aan de Evertsenstraat in Goes-West in de zomer van 2019 opgeleverd.