RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West RWS bereikt koud dieptepunt in Goes-West

IJs van Columbus

Woningen verwarmen met ijs. Het klinkt onlogisch, maar dat weerhoudt woningcorporatie RWS partner in wonen er niet van om de techniek toe te passen in herstructureringswijk Goes-West. Op dit moment worden de ijsbuffers in de grond geplaatst en dat is een spectaculair gezicht.

 

Aan de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat ontwikkelt projectmanagementbureau Marsaki in opdracht van RWS 21 sociale huurwoningen, bestaande uit een combinatie van eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en patiowoningen. De woningen worden verwarmd en gekoeld door een gesloten systeem dat bestaat uit een ijsbuffer in de grond (onder de tuin) en zonneluchtcollectoren op het dak die reageren op zon en wind en een warmtepomp. Het IJs van Columbus heet het systeem.

Werkt bij elk weertype
“En dat is nou net het slimme van het systeem: het werkt bij elk weertype”, vertelt Maarten Sas, directeur-bestuurder bij RWS. “Het systeem onttrekt warmte uit het water in de tank, waardoor dit langzaamaan in ijs verandert. Daarbij gebruikt het de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs. De zonneluchtcollectoren op het dak verwarmen het ijs in de bak weer tot water. En die werken ook als de zon schijnt terwijl het buiten vriest.” Als de buitentemperatuur nog wat oploopt, pakt het systeem direct warmte uit de zonnecollectoren. Walter Koens, projectmanager bij Marsaki vult aan: “Het huis kan in de zomer zelfs gekoeld worden met de ijsbuffer. Op die manier voeren we in de zomer de temperatuur in de ijsbuffer zo hoog op dat deze weer klaar is voor de winter. Bovendien gebruiken we dit innovatieve systeem naast het verwarmen en koelen van de woning ook voor het verwarmen van tapwater.”

Woonlasten huurders beperken
Maarten Sas: “Het systeem komt uit Duitsland en wordt tot nu toe vooral toegepast voor grote complexen zoals ziekenhuizen. Op deze kleine schaal voor de woningbouw is het nieuw.” Woningcorporatie RWS steekt daarmee haar nek uit. “We zijn altijd op zoek naar manieren om de woonlasten van onze huurders te beperken. En de grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening.” Met dit systeem blijft de energierekening stabiel. Bovendien spaart het IJs van Columbus het milieu omdat het een gesloten systeem is dat geen bronnen uitput en geen gebruik maakt van gas. “We zoeken altijd naar innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid en daarvoor moet je soms onbekende paden betreden.”

Nieuwsgierig? Kom kijken bij het dieptepunt!
Er zijn al een aantal ijsbuffers geplaatst. Woensdag 13 mei, maandag 18 mei en woensdag 20 mei gaan de laatste buffers de grond in. Nieuwsgierigen zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat. Marsaki en RWS roepen wel op om de bouwplaats zelf niet te betreden in verband met de veiligheid.

Klik hier voor meer informatie over het IJs van Columbus