Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld Panden Geertesplein in Kloetinge in ere hersteld

Twee monumentale panden aan het Geertesplein in Kloetinge worden gerestaureerd door RWS partner in wonen. Een ander oud pand, maar niet monumentaal, wordt ook onder handen genomen.

 

Bouwgroep Peters voert de restauratie uit. “Een renovatie van een monument is specialistisch werk, we hebben hiervoor een aannemer gevonden die daar verstand van heeft”, vertelt William Dircken, manager Vastgoed bij RWS. De bewoners reageren volgens Dircken over het algemeen positief op de renovaties. “Ze zijn blij dat er eindelijk iets gebeurt, want het was echt nodig. Al zijn de werkzaamheden vaak wel ingrijpender dan ze vooraf verwachtten. Hier leren we van dat we daar vooraf nog duidelijker over moeten zijn.” 

Monumentenregister
‘Deftige herenwoning, gebouwd als pastorie, thans raadhuis, gebouwd 1881. Twee verdiepingen met halve bovenverdieping; balkon boven voordeur; de bouwstijl vertoont een mengsel van classicistisch-renaissance motieven en gotiek. Baksteen, met sierdelen gepleisterd. Natuurstenen voet.’ Zo omschrijft het monumentenregister Geertesplein nummer 4 in Kloetinge. Na een fusie met VBOM op 1 januari 2016 nam RWS 209 woningen over.

Achterstallig onderhoud
Een groot deel van deze woningen zijn monumentale panden, waarbij sprake was van veel achterstallig onderhoud. In september 2016 is RWS begonnen met het renoveren van de buitenkant van de voormalige VBOM-woningen. De woningcorporatie rondt de renovaties naar verwachting eind dit jaar af.