Minister Blok bezoekt ijsbufferwoningen Minister Blok bezoekt ijsbufferwoningen Minister Blok bezoekt ijsbufferwoningen Minister Blok bezoekt ijsbufferwoningen

Maandag 25 april brengt minister Blok een bezoek aan onze ijsbufferwoningen . De woningen worden verwarmd met ijs en dat is uniek in Nederland.

 

Op 25 april staan de minister voor Wonen en Rijksdienst en RWS samen met bewoners en andere betrokkenen op feestelijke wijze stil bij het unieke project IJs van Columbus. De ijswoningen aan de Witte de Withstraat en Abel Tasmanstraat in Goes-West zijn sinds vorig jaar december bewoond.

Verwarmd met ijs
De woningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder iedere woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak in de zomer weer verwarmd.

Bezoek Commissaris van de Koning
In december vorig jaar bracht de Commissaris van de Koning, Han Polman, al een bezoek aan de ijswoningen. Polman noemde de ijswoningen een veelbelovend project dat een voorbeeld is voor Zeeland en daarbuiten.

Proeftuin Goes-West
Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS partner in wonen, DELTA Retail, Enduris en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West. De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Provincie Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.