Meer keuzevrijheid voor bewoners Meer keuzevrijheid voor bewoners Meer keuzevrijheid voor bewoners Meer keuzevrijheid voor bewoners

Een aantal huurders op Noord-Beveland heeft deze week een keuzelijst ontvangen waarop ze kunnen aangeven wat ze willen veranderen in de woning. De keuzelijst is voortgekomen uit gesprekken die de corporatie vorig jaar had met bewoners van Noord-Beveland. Deze manier van woningverbetering heeft RWS nog niet eerder toegepast.

 

“Een aantal woningen in Colijnsplaat, Kamperland, Kortgene en Wissenkerke zijn aan een opknapbeurt toe”, zegt Henry de Miranda, manager Wonen bij RWS. “Drie jaar geleden hebben we deze woningen overgenomen van Woonzorg Nederland. Na een inventarisatie hebben we besloten om naast het extra onderhoud ook een keuzelijst toe te passen.”

Keuzelijst
In brainstormsessies heeft RWS eerder dit jaar met betrokken bewoners alle wensen en behoeften in kaart gebracht. Hieruit volgde een keuzelijst waarop bewoners kunnen aangeven welke aanpassing ze graag willen in de woning. Bewoners kunnen bijvoorbeeld kiezen uit een radiator in de gang, een extra stopcontact, een buitenkraan of een oplaadmogelijkheid voor een scootmobiel. Huurders betalen voor deze aanpassingen een kleine huurverhoging.

Extra bijeenkomsten
In januari 2016 organiseert RWS bijeenkomsten om de keuzelijst toe te lichten en vragen te beantwoorden. In het voorjaar beoordeelt de corporatie of de gewenste aanpassingen daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. De Miranda: “De woningen zijn met name aan de binnenzijde zeer verschillend. Daarom moeten we per woning kijken wat wel of niet kan.” In mei start RWS met het realiseren van de eerste aanpassingen. Eind 2016 verwacht de corporatie al het maatwerk te hebben uitgevoerd.