Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning Huurders denken mee over ontwerp eigen woning

Maandag 16 februari ontvingen de huurders van de vier nieuwbouwwoningen in Geersdijk de sleutel van hun nieuwe woning. RWS realiseerde de levensloopbestendige woningen in samenwerking met een aantal partijen, waaronder de nieuwe huurders. Een aanpak die in Goes-West succesvol is gebleken.

 

Het begon al met het inventariseren van de behoefte aan nieuwbouw in Geersdijk. Samen met de gemeente Noord-Beveland organiseerden we een aantal informatieavonden om te onderzoeken of er animo was voor nieuwbouw en zo ja, voor welk type woningen. Uiteindelijk bleek er serieuze interesse te zijn voor vier levensloopbestendige woningen. Vervolgens dachten de toekomstige huurders mee over de indeling van de woningen.

Eigen woning indelen in Goes-West
Deze vorm van huurdersparticipatie pasten we al eerder op grotere schaal toe in herstructureringswijk Goes-West. Daar lieten we 31 woningen bouwen na een intensief participatietraject met de toekomstige huurders. Hier ging de samenwerking zelfs een stapje verder en konden huurders zelfs voor hun eigen woning de indeling bepalen. Maarten Sas, directeur-bestuurder: “Het resultaat is dat we 31 unieke woningen hebben. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat de huurders van hun nieuwe huis een echt thuis hebben kunnen maken.”
 
Openslaande tuindeuren en een trapkast
Mevrouw De Kunder was één van de deelnemers aan het participatietraject in Goes-West. “Tijdens de eerste gesprekken met de architect mochten we op de bouwtekening aangeven welke woonwensen we hadden. Dit was niet altijd gemakkelijk, maar door de goede begeleiding van RWS en de architect is het uiteindelijk toch gelukt om veel van onze woonwensen te realiseren”, vertelt ze. “Eén van onze wensen was dat onze tuindeuren openslaan in plaats van schuiven. Ook hebben we de ramen aan de zijkant verlaagd om zo meer privacy te creëren en hebben we een trapkast laten plaatsen om de loze ruimte onder de trap optimaal te benutten”. Inmiddels woont ze samen met haar man sinds februari 2014 in hun nieuwe woning.
 
Wilgenstraat Goes-Zuid
Huurders laten meedenken aan hun nieuwe woning bevalt ons zo goed, dat we deze manier van nieuwbouw voortzetten. Aan de Wilgenstraat en de Iepenstraat in Goes bijvoorbeeld. Daar vervangen we 33 woningen. De bewoners van de huidige woningen hebben aangegeven of ze in de nieuwe woningen willen wonen. De mensen die verhuizen naar de nieuwbouw hebben ook meegedacht over de ideale indeling. Zo kwam de keuken op een andere plek en werden er wat binnenwandjes verschoven.