IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs IJs van Columbus niet over één nacht ijs

Woningcorporatie RWS partner in wonen heeft ontdekt dat het systeem van de ijsbufferwoningen in Goes-West nog niet optimaal werkt. Dit heeft gevolgen voor de energierekening van de bewoners. RWS gaat ze daarvoor compenseren en de problemen met het systeem oplossen. Deze boodschap kregen bewoners van de Abel Tasmanstraat en de Witte de Withstraat gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst.

Henry de Miranda, manager wonen bij RWS: “Hoewel niet alle bewoners het gemerkt hebben, was de temperatuur in de woning soms te hoog en werkte de koeling in de zomer niet in alle woningen.” RWS vermoedt dat de energierekening van de huurder hierdoor te hoog gaat uitvallen. “Dat is niet de bedoeling. Zeker ook omdat we juist dit soort experimenten uitvoeren om op de lange termijn de energielasten voor onze huurders stabiel te houden.”

Herstelplan
RWS is met de diverse leveranciers om tafel gegaan. Samen werken ze aan een oplossing voor de problemen. Het herstelplan werd woensdagavond gepresenteerd aan de bewoners. “70% van de problemen worden de komende vier weken opgelost zodat de huurders er de komende winter comfortabel bij zitten. De overige 30% pakken we voor 1 januari aan”, aldus De Miranda. De negatieve gevolgen voor de energierekening betaalt RWS terug aan de bewoners.

Experiment
De Miranda: “De ijsbuffer is een experiment en dan kunnen dit soort opstartproblemen voorkomen. De huurder mag hier echter nooit de dupe van worden. Het idee is altijd geweest om de bewoners actief deel te laten nemen in dit experiment. Daarom hebben we ze gisteravond laten meedenken over een oplossing.” De huurders hebben inmiddels in overleg met RWS het initiatief genomen om een bewonerscommissie op te zetten. Op deze manier stroomlijnen ze de communicatie met RWS.

Verwarmd met ijs
De woningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder iedere woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak in de zomer weer verwarmd.

Proeftuin Goes-West
Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS partner in wonen, DELTA Retail, Enduris en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West. De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Provincie Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.