Huurders ijswoningen Goes-West ontvangen sleutel Huurders ijswoningen Goes-West ontvangen sleutel Huurders ijswoningen Goes-West ontvangen sleutel Huurders ijswoningen Goes-West ontvangen sleutel Huurders ijswoningen Goes-West ontvangen sleutel

Maandag 14 december ontvangen huurders van de ijswoningen aan de Witte de Withstraat in Goes-West de sleutel van hun nieuwe woning.

 

In augustus kwamen de woningen in de verhuur. Woningcorporatie RWS partner in wonen ontving meer dan 1.700 inschrijvingen voor de 20 woningen. Een aantal van deze inschrijvingen voldeed niet aan de toewijzingseisen zoals inkomen of samenstelling van het huishouden. Vijf woningen zijn toegewezen aan huurders die in verband met sloop hun woning moesten verlaten. Een woning is aangeboden als ‘direct te huur’ woning, dat wil zeggen dat de eerste ingeschreven woningzoekende die reageert de woning toegewezen krijgt. Een andere woning is toegewezen door middel van loting, de overige dertien aan de woningzoekenden die het langst ingeschreven stonden.

Bezoek Commissaris van de Koning
Woensdag 9 december bracht Commissaris van de Koning, Han Polman, een bezoek aan de ijswoningen. Polman noemde de ijswoningen een veelbelovend project dat een voorbeeld is voor Zeeland en daarbuiten.

Verwarmd met ijs
De woningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder iedere woning zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak weer verwarmd.

Proeftuin Goes-West
Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS, DELTA Energie, DELTA Netwerkbedrijf en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West.