27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen' 27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen' 27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen' 27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen' 27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen' 27-5-2011 - 'Het probleem is consumentenvertrouwen'
De ontwikkelaars van Waterstad Goese Schans geloven nog heilig in het ambitieuze woningbouwproject: de omvorming van een verouderd havenindustriegebied tot een 2000 woningen tellende waterwijk. Niettemin moeten ze door de crisis op de woningmarkt noodgedwongen een pas op de plaats maken.

 

 
„Maar het project zal geen zachte dood sterven”, bezweert woordvoerder Henk Bekker van de Ontwikkelingmaatschappij Goese Schans VOF. De belabberde situatie op de woningmarkt dwingt tot uiterste voorzichtigheid. Banken zijn sinds de crisis, die najaar 2008 de kop opstak, terughoudend met het verstrekken van hypotheken. De Ontwikkelingsmaatschappij Goese Schans merkt daarvan dagelijks de gevolgen. „We hebben verschillende kandidaat kopers gehad, die zich uiteindelijk terug moesten trekken omdat ze de financiering niet rond konden krijgen.”

Het vangnet dat de ontwikkelingscombinatie (woningbouwcorporatie RWS en de projectontwikkelaars Proper Stok/ Heijmans en Van Garderen & Dekker) spannen voor aspirant kopers helpt wel iets, maar is niet doorslaggevend. Wie een huis in de Goese Schans koopt, kan zijn bestaande woning eerst zelf proberen te verkopen. Als dat echter niet lukt, mag hij het huis bij de ontwikkelingscombinatie inruilen tegen 90 procent van de taxatieprijs.

Het is slechts een smeermiddeltje op de stroeve woningmarkt. Volgens Bekker is ‘het grote probleem consumentenvertrouwen’. Mensen zijn onzeker over hun financiële toekomst en dus voorzichtig om zich in de schulden te steken. De crisis in de eurozone (Griekenland, Portugal, Ierland) versterkt dat gevoel van economisch onbehagen.

Daarnaast stellen hypotheekverstrekkers veel zwaardere eisen dan voor de crisis. Ook de discussie over afschaffing van de hypotheekaftrek hang nog boven de markt. Dat helpt allemaal niet om een woningbouwproject als de Goese Schans op gang te krijgen.
Bekker: „Na de crisis in 2008 hadden we het idee dat de markt in twee, drie jaar tijd weer zou aan¬trekken. Die stabilisatie duurt langer dan we met zijn allen konden voorzien. De signalen zijn duidelijk: voorlopig treedt daarin geen verandering op. Dan moet je goed nadenken hoe je met zo’n project verder wilt. Vandaar trappen we nu op de rem om ons te bezinnen op welk product we op welk moment aanbieden. En alles nog eens goed becijferen, want de informatie over ontwikkelingen op de woningmarkt klopt niet altijd.”

Bekker laat weten dat het in dit geval geen zin heeft en het ook niet ‘fair’ is om dan een bestemmingsplan ter inzage te leggen dat gebaseerd is op aannames. Hij ontkent dat de Goese Schans door verloren ruimtelijke procedures in het slop is geraakt. „Die hebben wel tot vertraging geleid, maar dat is niet de reden. We hadden trouwens rekening gehouden met dit soort procedures. Ik ben ook niet bang dat het Goese Diep, waar nu de eerste huizen worden gebouwd, niet vol raakt. We moeten alleen goed nadenken hoe we verder gaan.”

Het Goese gemeentebestuur had zes, zeven jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat het prestigieuze woningbouwproject, waarvoor de vermaarde landschapsarchitect Adriaan Geuze werd aangetrokken, al kort na de start zand in de motor zou krijgen. Van afstel is echter geen sprake, zei wethouder JoAnnes de Bat gisteren stellig. Het is nog steeds de bedoeling het hele havengebied om te vormen tot woonwijk. In welk tempo en met welk type woningen is de vraag. Net zomin is duidelijk wanneer de gemeente en ontwikkelaars met een bijgesteld plan komen. Voor de Goese Schans geldt momenteel dat zeker is dat alles onzeker is.

PZC 27-5-2011 - Frank Balkenende