Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis Eerste bewoners Erasmusflat in nieuw huis
Nog maar een paar uur geleden woonden ze op het adres Erasmusflat 905. Nu wonen ze in de Groen van Prinsterenstraat, op nummer 40. En wat voor afstand zouden ze hebben afgelegd? Als het hemelsbreed 40 meter is, is het veel. Marijke en Kees van Dijke uit Goes horen bij de eerste bewoners van de Erasmusflat die een splinternieuw appartement betrekken.

 

 
De flat, die vanaf de jaren zeventig dienst heeft gedaan als serviceflat, moet wijken voor vier appartementengebouwen, waarvan er nu drie bijna klaar zijn. Met de verhuizing van de eerste bewoners, begint een nieuw traject: de sloop van het oude flatgebouw, zodat een vierde appartementengebouw kan worden neergezet.

Heel snel zal dat niet gaan, want de andere twee gebouwen worden pas over een poosje opgeleverd. In het zuidgebouw, waar het echtpaar Van Dijke woont, zijn grote appartementen van 115 vierkante meter. „Veel mensen in de Erasmusflat zijn alleenstaand. Die hebben gekozen voor een appartement van ruim 70 of ruim 90 vierkante meter", zegt Kees van Dijke.

„Die zijn trouwens nog ruimer dan de appartementjes in de oude flat, die eigenlijk ook niet overdreven klein waren."
Het echtpaar Van Dijke heeft ruim drie jaar met plezier op de bovenste verdieping van de oude flat gewoond.

In 2006 zetten ze hun veel te grote huis in de Noordhoek te koop. Het was in een dag verkocht. We konden toen nergens anders terecht dan in De Horst, waar we anderhalf jaar hebben ge­woond. Ook niet tegen ons zin, maar het was wel erg begrotelijk voor dezelfde ruimte als die we hier konden krijgen. Toen we een flat aangeboden kregen, hebben we het maar gedaan", vertelt Marijke. „Deze bouw zat toen al een beetje in de pen", voegt Kees er eerlijk aan toe. „Ik ben 67 en Marijke twee jaar jonger. Je snapt wel dat wat jongere bewoners welkom zijn. Die kunnen in de huurders­vereniging en in de bouwcommissie. De bewoners hebben heel veel inspraak gehad, ook individueel.

De keuken hebben we bijvoor­beeld zelf uitgezocht en de tegels ook. Iedereen heeft ook een appartement kunnen kiezen. Wij hadden ook voor een penthouse kunnen kiezen, maar daar vonden we het uitzicht lang niet zo mooi als hier.

Het echtpaar Van Dijke veruilde een tweekamer appartement met balkon, keukentje, een berging en een badkamer voor drie kamers, waarvan een hele grote met een loggia en een balkon. In de berging kunnen wasmachine en droger staan, naast een grote kast, die Kees nog moet timmeren. De grote badkamer en het ruime toilet zijn gescheiden. „Het is echt heel erg luxe." De grote appartementen en de penthouses doen huren die niet binnen de huursubsidiegrens vallen, de rest wel. In alle appartementen komt de nodige domotica: alarmsignalen met een direct bereik naar het verzorgend en verplegend personeel.

Hoewel nog niet bekend is wanneer de sloophamer komt voor de oude flat, lijkt het wel zeker dat ook het laatste gebouw voor het einde van het jaar af is.

Bron: PZC, door Mieke van der Jagt-