Open verbrandingstoestellen Open verbrandingstoestellen

Hoe gaat u ermee om?
In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer tien personen aan de gevolgen van acute koolmonoxidevergiftiging door open verbrandingstoestellen. Verwarmt u uw huis met bijvoorbeeld een gashaard en/of water met een geiser? Lees op deze pagina hoe u hier veilig mee omgaat.

Wat is de oorzaak?
Open verbrandingstoestellen, zoals geisers, stoten koolmonoxide uit als zij slecht zijn onderhouden of als er te weinig aanvoer is van verse verbrandingslucht. Er is dan sprake van onvolledige verbranding waardoor koolmonoxide ontstaat. Als vervolgens de rookgassen met een hoge concentratie koolmonoxide de woning in stromen, ontstaat een levensbedreigende situatie.

Welke risico’s loop ik?
Koolmonoxide is geurloos, u kunt wel aan de vlam in een toestel zien of er een probleem is: als de vlam niet blauw is maar geel is er iets aan de hand. Het bloed neemt koolmonoxide driehonderd keer sneller op dan zuurstof, met als gevolg dat er zuurstofgebrek ontstaat in de belangrijke organen zoals de hersenen. Maar ook lage concentraties koolmonoxide kunnen schadelijk zijn en leiden tot chronische hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Wat kan ik doen?
RWS onderhoudt alle tot de woning behorende gastoestellen periodiek. Het is ook van groot belang om toestellen waar u zelf verantwoordelijk voor bent regelmatig, bij voorkeur jaarlijks, te laten controleren door een vakman. Daarbij dient ook het aanwezige rookkanaal en de rookgasventilator gecontroleerd te worden. Wij adviseren u in de nabijheid van het toestel een koolmonoxide(CO-)melder op te hangen. Deze waarschuwt u als er teveel koolmonoxide vrijkomt. Zorg verder dat er voldoende aanvoer van verbrandingslucht is als een verbrandingstoestel wordt gebruikt. Houd bovendien roosters, ventilatieopeningen en klepramen open!

Hoe kom ik meer te weten?
Wij adviseren u om de door de brandweer uitgegeven folder over het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging goed te lezen. U vindt de folder op www.brandweer.nl

Wilt u meer weten over uw woning?
Bel dan uw wijkbeheerder via telefoonnummer: (0113) 23 16 74. Hij gaat graag geheel vrijblijvend met u in gesprek over de situatie in uw woning.