Energiezuinige nieuwbouw Energiezuinige nieuwbouw
 • Wat is een NOM-woning?
  Nul-op-de-meter ofwel NOM is een bouwconcept waarbij de woning op jaarbasis zelf de energie opwekt die het nodig heeft.
 • Wat betaal ik dan nog aan energielasten?
  Als u in een NOM-woning woont, mag de verhuurder u een energieprestatievergoeding (EPV) vragen. De EPV is te vergelijken met het maandelijkse voorschotbedrag dat u voorheen aan uw energieleverancier betaalde. Bij gemiddeld verbruik betaalt u enkel nog het vastrecht aan de energieleverancier en de EPV aan de verhuurder. RWS rekent een deel van het bedrag dat wettelijk gevraagd mag worden als energieprestatievergoeding.
 • Wat is een WKO-installatie?
  Met een WKO-installatie (warmte/koudeopslag) wordt de bodem gebruikt als buffer om warmte of koude in op te slaan. ’s Winters wordt warmte uit de bodem onttrokken (+/- 15 °C) waarmee de woning wordt verwarmd. Een warmtepomp warmt het water verder op. De ruimtes worden verwarmd en het afgekoelde water komt terug bij de bron en wordt als koude opgeslagen. ’s Zomers draait het systeem om; het koude water wordt gebruikt voor comfortkoeling. De warmte die aan de ruimtes onttrokken wordt, gaat terug naar de (warmte)bron.
 • Hoe ga ik hiermee om?
  Als u een traditionele cv-installatie gewend bent, verandert het een en ander. Opwarming van de ruimte gaat langzamer, maar resulteert in een constante en aangename warmte die gelijkmatig wordt verdeeld. Voor optimaal comfort laat u de thermostaat op dezelfde temperatuur staan; het is af te raden de thermostaat ‘s nachts of bij afwezigheid meer dan 2 graden lager te zetten. Laat bij het luchten van uw ruimtes de ramen niet te lang open staan. Tot slot verdient het de aanbeveling een type vloer(bedekking) te kiezen met een lage warmteweerstand (lager dan 0,1 (m2.K.W)).
  De WKO-installatie is gekoppeld aan een lagetemperatuurverwarming (LTV) in de vorm van vloerverwarming. Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water, dat zorgt voor ruimteverwarming, tussen de 35 en 55 °C. Een traditionele cv-installatie pompt water van 80 °C rond. Door de lage aanvoertemperatuur van LTV is er minder gas (of elektriciteit) nodig en bespaart u op fossiele brandstoffen en uitstoot van broeikasgassen.